Czerwone mięso i mleko przyczyną nowotworów
18 listopada 2008, 12:49Uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego udokumentowali nowy mechanizm powstawania guzów nowotworowych wywoływanych przez spożywanie czerwonego mięsa i produktów mlecznych. Odkrycia dokonał zespół profesora Ajita Varki, który bada kwas N-glikoliloneuraminowy (Neu5Gc).
![](/media/lib/43/swiatynia-281d1afd3debb45f0e779b11edb98f4c.jpg)
Świątynne gleboznawstwo
3 lutego 2009, 10:46Co wpływało na umiejscowienie świątyń starożytnej Grecji? Gregory J. Retallack z University of Oregon przeanalizował ukształtowanie terenu, rodzaje gleby oraz wegetację na terenie 84 tego typu przybytków z okresu klasycznego. Sporo uwagi poświęcił też zapiskom Herodota, Homera i Platona. Po tym wszystkim orzekł, że istniał silny związek między czczonym bóstwem a rodzajem gleby, na jakim usadowiono budowlę (Antiquity).
![Wirus brodawczaka ludzkiego](/media/lib/21/1201177896_728682-5d47e96d405d89ff71bb97306a9baf73.jpeg)
Jeden wystarczy
16 marca 2009, 22:41Do zakażenia komórki wystarczy pojedyncza cząstka wirusowa - stwierdził kanadyjsko-holenderski zespół badaczy, rozwiązując tym samym jedną z interesujących zagadek biologii.
Wygimnastykowany mózg schizofrenika
17 kwietnia 2009, 08:36Charakterystyczne dla schizofrenii objawy psychotyczne, np. urojenia, można wyeliminować za pomocą leków. Chorzy uskarżają się jednak na problemy poznawcze, w tym zaburzenia uczenia, zapamiętywania czy podejmowania decyzji. Trudno się ich pozbyć, a przez nie pacjenci nie radzą sobie w kontaktach z innymi ludźmi i nie potrafią zagrzać dłużej miejsca w żadnej pracy. Rozwiązaniem może być program komputerowy do specjalnej gimnastyki mózgu.
![](/media/lib/29/akupunkturad-1307d224b7d4f6aef5a176722f1e375c.jpg)
Aku...placebo?
20 maja 2009, 19:05Czy lecznicze działanie akupunktury wykracza choć trochę poza wywołanie efektu placebo? To możliwe, bowiem równie skuteczne, co nakłuwanie skóry specjalnymi igłami, jest... drażnienie zwykłymi wykałaczkami. O nietypowym odkryciu donosi czasopismo Archives of Internal Medicine.
![](/media/lib/28/sztuczne-ognie-7fffb478aa74784da49a6f7e3794fdf8.jpg)
W poszukiwaniu zdrowszych fajerwerków
3 lipca 2009, 12:29Naukowcy pracują nad nowym rodzajem sztucznych ogni, które są bezpieczniejsze zarówno dla ludzkiego zdrowia, jak i środowiska. Wytwarzają mniej dymu i zawierają mniej toksycznych metali, co może być szczególnie istotne dla pirotechników oraz zagorzałych miłośników wystrzałowych pokazów (Environmental Science & Technology).
![Wiktor Juszczenko](/media/lib/53/viktor_yuschenko-5e31eba81d1e46c365e1d1efcc4e3919.jpg)
Szczęście w nieszczęściu
18 sierpnia 2009, 04:57Organizm Wiktora Juszczenki, polityka otrutego w 2004 roku gigantyczną dawką dioksyn, zadziwiająco dobrze radzi sobie z rozkładem i usuwaniem toksyny - twierdzą szwajcarscy badacze.
![](/media/lib/47/autyzm-1a5e94ba4effda20d9b25d1168dec9bb.jpg)
Analogie w autyzmie
1 października 2009, 07:59Dzieci z autyzmem mają problem ze stworzeniem związku, ale okazuje się, że radzą sobie nieźle z określeniem relacji pomiędzy obiektami widocznymi na obrazku. Oznacza to, iż wbrew hipotezie słabej koherencji centralnej, wspominającej o niemożności scalenia elementów w większe całości, chorzy nie koncentrują się wcale na szczegółach, nie dostrzegając całości w tle (Developmental Science).
![© azrainman](/media/lib/20/1199723054_316424-8c8e36a1f899e0a47e03bc94e0ddabf9.jpeg)
Paliwa kopalne wciąż powstają?
7 listopada 2009, 10:49Geofizycy z waszyngtońskiej Carnegie Institution udowodnili, że w warunkach panujących pod powierzchnią Ziemi możliwe jest zajście syntezy metanu (CH4) z materii nieorganicznej. Oznacza to ni mniej, ni więcej, że znaczna część zasobów ropy i gazu ziemnego na naszej planecie mogła powstać w procesach niezależnych od ilości dostępnej biomasy, a do tego proces ten może trwać nieustannie aż do dziś.
![](/media/lib/58/mirra-f784f626895623c4cbc154aecfe7eff8.jpg)
Mirra obniża cholesterol
29 grudnia 2009, 09:42Eksperymenty laboratoryjne wykazały, że mirra, wysuszona gumożywica drzew balsamowych, ma właściwości obniżające poziom cholesterolu (International Journal of Food Safety, Nutrition and Public Health).